Nu extreem lage rente maar wanneer komt het kantelpunt?

Richard van Tongeren 0 comment

Wat is de oorzaak van de extreem lage rente.
Investeerders worden zeer nerveus als er grote veranderingen en ontwikkelingen zijn waarbij de uitkomst niet te voorspellen is zoals Brexit. Men weet niet goed hoe te handelen in dit soort onbekende situaties en onzekerheden zijn er de komende periode genoeg, zoals;

• De Euro, verwachting is dat een of meer landen de Euro uiteindelijk gaan verlaten of dat de Euro zelfs geheel verdwijnt. (zie ook “Leidt het beëindigen van het Euro-project tot financiële – en economische chaos?”)
•De verkiezingen volgend jaar in Frankrijk en Duitsland in april en oktober. In Frankrijk heeft Hollande, met het vertrouwen van 10% van de kiezers weinig kans. Wat brengt een nieuwe leider; “Frexit”?
• De torenhoge staatsschulden. Bij sommige landen hoger dan 200% van het BNP.
• De problemen bij de banken zoals “Deutsche Bank”, de grootste bank van Europa. Bij de oudste Italiaanse Bank Montei dei Paschi is een reddingsoperatie nog niet gerealiseerd. In Spanje dwingt men Banco Mare in een fusie met Bankia. Praktisch failliete banken die over genomen worden door anderen.
• Het hoge percentage aan commerciële NPL’s, non performing loans, bij vele banken. Een deel van deze leningen kan nooit meer terug betaald worden. Bij de Europese Banken is het aantal commerciële NPL’s 10X groter dan bij de Amerikaanse Banken.
• De problemen binnen de EU zoals de vluchtelingen crisis en Brexit.

Door deze vele onzekerheden kiezen investeerders ervoor hun kapitaal te parkeren in “veilige” (staats)obligaties. Zelfs als men een negatieve rente krijgt, oftewel minder geld terug krijgt dan men heeft geïnvesteerd.

Deze kapitaal vlucht zorgt ervoor dat de obligatiekoersen stijgen en de rente daalt.
Daarnaast gooit de Europese Centrale Bank er ook nog een schepje bovenop door iedere maand voor tientallen miljarden euro’s aan (staats)obligaties op te kopen. Mede bedoeld om bedrijven met deze lage rente te stimuleren om te investeren. Bedrijven investeren echter alleen als men een positief rendement denkt te halen en dit staat los van het rentepercentage. (zie ook“De waanzin van negatieve rente”).

 

Grote financiële crisis in 1998 en 2008.
Er zijn in de afgelopen 20 jaar twee grote financiële crisis geweest die zonder ingrijpen een kettingreactie veroorzaakt zouden hebben in de financiële wereld met alle desastreuze gevolgen van dien.
In 1998 ging het grote LTCM hedgefonds failliet door de beleggingen in Rusland. Wall Street loste dit op met een bail-out.
Bij het faillissement van Lehman Brothers in 2008 pompten de Centrale Banken voldoende liquiditeit in de markt om een kettingreactie aan faillissementen bij andere banken te vermijden.

 

Mogelijke oorzaken waarom de rente vroeg of laat omhoog gaat.
Yellen, president van de Federal Reserve, weet dat de rente omhoog moet want deze extreem lage rente, ook historisch gezien, ruïneert het pensioensysteem. Pensioenfondsen in de VS moeten een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% op hun vermogen halen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.
De renteverhoging is tot nu toe uitgesteld door de druk van diverse overheden en het IMF omdat een renteverhoging in de VS de wereld economie schaadt. Veel landen, met name de economisch opkomende landen, hebben enorme leningen in US dollars. Een stijgende rente maakt het aflossen van deze schulden onbetaalbaar. Tevens kan de waarde van de US $ door deze rentestijgingen toenemen waardoor ook de hoogte van deze leningen in hun eigen valuta toeneemt.
De US Fed wordt min of meer gedwongen het eigen landsbelang op de 2e plaats te stellen en fungeert meer als de Centrale Bank van de wereld. (zie ook “De waanzin van negatieve rente).

Kapitaal gaat van de Zuidelijke - naar de Noordelijke Eurolanden voor het geval de € uit elkaar valt. Als dit gebeurt krijgt men liever marken dan Griekse Drachme’s. Mede hierdoor en het vertrouwen in de economie is de Duitse rente lager dan in andere landen.
Indien er echter een bail-in komt bij de “Deutsche Bank” en investeerders en spaarders moeten inleveren om de bank te redden, zoals in Cyprus gebeurt is, dan ondervinden investeerders dat hun geld in Duitsland toch niet zo veilig is.

Zoals hierboven beschreven zien landen zich voor de nodige problemen geplaatst. De financiële crisis in 1998 werd opgelost door een bail-out van Wall Street en in 2008 door de Centrale Banken.
Maar wat gebeurt er als investeerders beginnen te begrijpen dat het probleem bij een volgende grote financiële crisis niet ligt bij het bedrijfsleven maar bij de soevereine landen zelf en het vertrouwen daardoor in de obligatiemarkt verdwijnt?

Het gevolg is een kapitaalvlucht uit (staats)obligaties naar andere markten, met name buiten de EU zoals de US $ en aandelen. Door deze verkoopdruk dalen de obligatiekoersen en stijgt de rente. De Europese Centrale Bank is niet in staat om voldoende obligaties op te kopen om de koersen op peil te houden en deze tsunami te stoppen. Het is mogelijk om met voldoende kapitaal en kennis iedere markt gedurende een bepaalde periode te manipuleren maar uiteindelijk wint de markt altijd. Dit kan leiden tot een bankroet van diverse landen en veroorzaakt een nieuwe depressie zoals in de dertiger jaren.

 

Wanneer is het kantelpunt en gaat de rente stijgen?
Er kan ieder moment een Black Swan calamiteit optreden maar zodra investeerders het vertrouwen in de overheden verliezen en massaal de obligatiemarkt verlaten ontstaat er een mega groot probleem.
Wanneer; dat is de million dollar question, maar een rentepercentage van nul of zelfs negatief is voor langere tijd geen houdbare situatie.


0 reacties