Het Euro-systeem kan zonder hervorming niet overleven

9/5/2016 4:25:52 PM Richard van Tongeren 0 comment

Volgens Martin Armstrong van www.armstrongeconomics.com is het onmogelijk voor de euro om zonder hervormingen te overleven. Er zijn soevereine landen binnen de eurozone met hun eigen problematiek die vaak zeer diepgaand en ingrijpend is en dat vraagt om aparte en onderscheidende maatregelen ten opzichte van de andere landen. Daardoor is het Euro-systeem niet houdbaar.

Het is uiterst urgent dat u de tijdbom herkent en begrijpt die voor ons ligt. Deze crisis zorgt ervoor dat het kapitaal vlucht in de US $. Pensioenfondsen en institutionele beleggers zullen Amerikaanse staatsobligaties en US dollars kopen en deze bij de FED parkeren en/of zij springen met beide benen in de Amerikaanse aandelenmarkt.

Tegen de tijd dat deze puinhoop ontrafeld is zullen wij een totaal veranderde wereld zien. We krijgen in 2018 of niet veel later waarschijnlijk een grote hervorming van het monetaire systeem in de wereld. De snelheid waarmee dit gebeurt is vrij ongelooflijk.

De constructiefout in de EURO.

De landen in de Eurozone hebben 1 valuta, de €, gekregen maar de schulden van ieder land zijn bij de start niet eenmalig geconsolideerd en samengevoegd. Het gehele Euro-project is gedoemd te mislukken als deze consolidatieslag van alle schulden uit blijft. Men wilde een Eurozone met 1 valuta, 1 Centrale Bank, en 1 schuld. Dit naar Amerikaans voorbeeld met 1 valuta voor alle staten die tot de Verenigde Staten van Amerika (VS) behoren.

Er is echter een wezenlijk verschil tussen de structuur van de VS en de Eurozone. De VS heeft weliswaar 50 individuele staten maar er is een nationale schuld en 1 valuta waarbij de FED (Federal Reserve Bank) verantwoordelijk is voor het monetaire beleid. De VS staat met al haar bezittingen garant voor deze nationale schuld. Deze VS obligaties (treasuries) hebben de status van Reserve Kwaliteit Lening. Banken hoeven geen reserves aan te houden voor deze VS obligaties in hun portefeuille, dit in tegenstelling tot andere investeringen of aandelen.

De leningen resp. schulden van de individuele Amerikaanse staten zijn lokale schulden en maken geen onderdeel uit van de nationale schuld. De Federale overheid staat hier niet garant voor. Indien een staat bankroet gaat dan verliezen de investeerders hun geld maar dit heeft geen consequenties voor de US $ en de kwaliteit van de nationale schuld.

Wat was noodzakelijk bij de invoering van de €.

Bij de invoering van de € hebben de Eurolanden 1 valuta gekregen maar zijn de schulden van ieder land niet EENMALIG samengevoegd tot 1 totale EURO-schuld onder verantwoordelijkheid van de ECB (Europese Centrale Bank) waar de gehele Eurozone garant voor staat. Deze Euroschuld had dan de status van Reserve Kwaliteit Lening gekregen waar de gehele Eurozone garant voor staat. Een valuta zonder 1 schuld maar met 19 schulden van de verschillende landen in de Eurozone werkt niet en is niet levensvatbaar.

Het consolideren tot 1 schuld was (en is nog steeds) echter politiek niet haalbaar. Men begon in ieder geval met de € valuta met het idee om later de staatsschulden van de Eurolanden samen te voegen. Indien men deze schulden had samengevoegd tot 1 schuld voor de gehele Eurozone dan had ieder land hierna obligaties kunnen uitgeven die als een lokale schuld beschouwd worden en hadden niet de status van Reserve Kwaliteit Lening gekregen waardoor de banken wel reserves voor deze obligaties in hun portefeuille moeten aanhouden. Deze zouden geen onderdeel van de schuld van de Eurozone. De Eurozone kan dan vergeleken worden met een land en 19 staten. In dat geval zou de financiële structuur van de Eurozone vergelijkbaar zijn met de VS.

Indien in die situatie bijvoorbeeld Griekenland bankroet gaat dan heeft dat geen consequenties voor de kwaliteit van de schuld van de Eurozone, waar de gehele Eurozone garant voor staat en daarmee de sterkte van de €. Het probleem zou dan volledig op het bord van Griekenland liggen. Schulden die Griekenland of een ander Euroland na de invoering van de € en het creëren tot 1 Eurozone schuld maken hebben de status van een lokale schuld en de schuldeisers zijn eventueel hun investering kwijt. Er breekt dan geen paniek uit zoals nu regelmatig het geval is met Griekenland of Italië.

Waarom is de € gedoemd ten onder te gaan indien de nationale schulden van de 19 Eurolanden niet EENMALIG samengevoegd worden tot 1 EURO-ZONE SCHULD?

Iedere EURO-obligatielening die een land nu uitgeeft maakt opeens onderdeel uit van de Eurozone staatsschuld. Oftewel, de schuld van de Eurozone wordt gevormd door het totaal van de staatsschulden van de 19 landen en deze staatsschulden hebben nu allemaal de status van Reserve Kwaliteit Lening. Banken hoeven voor deze obligatieleningen geen reserves aan te houden terwijl de Noordelijke eurolanden een relatief sterke economie hebben ten opzichte van de slecht functionerende Zuidelijke eurolanden.

Als een investeerder US $ wil kopen dan kan dit door het kopen van VS staatsobligaties (treasuries) die gegarandeerd worden door de VS met al haar bezittingen. Om Euro’s te kopen heeft de investeerder de keuze uit 19 verschillende staatsobligaties zoals Griekse of Duitse of Italiaanse etc. Oftewel, de Euro-schuld is een totaal van deze 19 staatsschulden die gekoppeld zijn aan de €. Deze schulden bepalen mede de sterkte van de €. Bij een bankroet van een land gaat dus een deel van de Eurozone schuld, gekoppeld aan de €, bankroet. Het kopen van euro staatsobligaties kan dus een hachelijke investering zijn want er is niet een Eurozone eenheid dat garant staat voor de euro maar ieder land staat apart garant voor het deel van het desbetreffende land. Bij iedere calamiteit (is het niet Griekenland dan is het weer Italië of Spanje of Portugal) breekt er weer paniek uit en moeten 19 ministers tot een oplossing zien te komen. Dit kan op de lange termijn nooit goed gaan.

Het gevolg is dat als een land bankroet gaat en de andere landen en de ECB (Europese Centrale Bank) niet ingrijpt met steunmaatregelen, investeerders bang worden voor hun kapitaal dat geïnvesteerd is in andere Euro landen met de vraag wie is het volgende land dat bankroet gaat. Hierdoor kan er een kapitaalvlucht ontstaan uit landen waarvan men verwacht dat die bankroet gaan waardoor de obligatieleningen van die landen massaal verkocht worden waardoor de koers als een baksteen zakt en de rente omhoog vliegt. Kortom, daarom heeft men er alles aan gedaan om Griekenland te redden. Maar als er meerdere landen, met name de grotere, in de financiële problemen komen dan is het onmogelijk om een reddingsoperatie van deze omvang uit te voeren en stort het financiële systeem van de euro in elkaar.

Het antwoord zit in het stellen van de vraag.

De vraag boven de vorige paragraaf is tevens het antwoord. Als de nationale schulden van de 19 Eurolanden niet samengevoegd worden op de manier zoals de financiële constructie in de VS is, is het een kwestie van tijd voordat dit gaat klappen. Zonder een echte oplossing wordt van incident naar incident gehandeld en dat gaat een keer fout. De recente historie toont helaas aan dat de 19 soevereine landen in de Eurozone en de Brusselse politiek niet in staat zijn echte problemen blijvend op te lossen.


0 reacties