Bail-in wetgeving risico voor spaarders en banken-systeem

11/16/2016 12:57:23 PM Richard van Tongeren 0 comment

Wat betekent de bail-in wetgeving.

Voor deze nieuwe wet van 1-1-16 werden grote financiële instellingen die in de problemen kwamen gesteund door regeringen met een bail-out, steunoperatie met belastinggeld, zoals bij SNSReaal en ABNAMRO Bank.
Vanaf 1 januari 2016 is de nieuwe EU-wet “Bail-in” van kracht. Dit houdt in, dat als een bank in de financiële problemen komt niet alleen de aandeel – en obligatie-houders hun investering kwijt kunnen raken. Als de bank namelijk nog meer kapitaal nodig heeft dan raken ook bankrekeninghouders hun (deel)vermogen boven de € 100.000 kwijt. 
Indien er hierna nog meer kapitaal nodig is om de bank te redden dan pas komt er een bail-out van de overheid.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Tijdens het bankroet van Lehman Brothers kwamen andere grote banken, zoals Goldman Sachs, Bank of America en verzekeraar AIG, ook in de problemen. Alles is met elkaar verbonden.
Om een kettingreactie aan faillissementen bij de overige banken te voorkomen organiseerde de Amerikaanse regering een financiële steunoperatie van $ 700 miljard, met belastinggeld.
Na deze gigantische reddingsoperatie werd duidelijk dat een reddingsoperatie van deze financiële omvang niet nog een keer mogelijk was en kwam het idee van bail-ins. Het negatieve imago van bankiers bij de belastingbetalers speelde ook een rol bij de politici.

Cyprus was de eerste proeftuin.

Door diverse oorzaken kwamen de banken in Cyprus in de financiële problemen en dreigden er faillissementen. Hier werd het bail-in concept geïntroduceerd.
Angela Merkel gebruikte het excuus dat de Cypriotische banken door Russische multimiljonairs/miljardairs gebruikt werden voor witwaspraktijken en zij wilde geen Europees belastinggeld inzetten om deze vermogende Russen te helpen. Minister Dijsselbloem gaf tevens aan dat deze bail-in een eenmalige actie en geen precedent was.
Echter, de bail-in wet werd 1 januari 2016 in de gehele EU van kracht.

Investeerders, Cypriotische burgers en kleine familie bedrijven verloren in 1 klap een (groot) deel van hun vermogen boven de € 100.000. Verschillende bedrijven kwamen hierdoor enorm in de problemen.

Huidige financiële situatie bij de Europese Banken.

De problemen bij de grootste Europese Bank, Deutsche Bank, komen regelmatig in de pers.

De aandelen van 4 van de 29 grootste Europese banken zijn gedegradeerd tot penny stocks, aandelenkoers lager € 1;
Monte dei Paschi di Siena, s ‘werelds oudste bank en 3e grootste van Italië met slechts een beurswaarde van € 500 miljoen en aandelenkoers van rond 25 cent , Spaanse Bankia met laagste aandelenkoers sinds 1990 en een hoogste punt in 2007 van € 15, National Bank of Greece en Bank of Ireland.

Europese Banken hebben hoge percentages NPL’s (non performing loans) in hun portefeuilles, leningen die niet of slechts gedeeltelijk terug betaald kunnen worden. Een paar voorbeelden;
Engeland, Nederland met lage percentages van respectievelijk 2,3%, 2,7%. Maar Bulgarije; 13,7%, Ierland; 15,8%, Italië; 16,6%, Portugal; 19,2%, Griekenland; 46,6%, Cyprus; 48,5%, Slovenië; 19,7%, Spanje; 6,3%.

Bail-in of bail-out bij Deutsche Bank?

Angela Merkel heeft zich keihard opgesteld met een bail-in bij de Cypriotische banken. Zij eist nu ook een bail-in bij Italiaanse banken, indien een steunoperatie bij deze banken noodzakelijk wordt.
Dit in tegenstelling tot de Italiaanse regering die een bail-out wil (belastinggeld) om de banken te steunen. Veel investeerders in deze banken zijn namelijk geen miljonairs maar gewone gezinnen. Een bail-in kan hier een regeringscrisis veroorzaken.

Angela Merkel bevindt zich nu in een spagaat indien een steunoperatie noodzakelijk wordt bij Deutsche Bank. Een bail-out wordt door de overige landen uitgelegd dat de regels voor Duitsland anders zijn dan voor de overige landen en een bail-in kan een financiële ramp bij Deutsche Bank en een kettingreactie bij andere banken veroorzaken.

Waarom loopt het financiële systeem gevaar bij een bail-in.

Het financiële systeem berust op vertrouwen. Dit bleek tijdens de Lehman Brothers crisis, toen banken elkaar niet meer vertrouwden en soms geen geld aan elkaar durfden over te maken. Vandaar de steunoperatie van $ 700 MILJARD van de Amerikaanse regering, de financiële stroom moest doorgaan.

Toen Angela Merkel aangaf dat zij niet van plan was om Deutsche Bank te helpen met een bail-out, lees belastinggeld, zakte de koers van Deutsche Bank met 10% op 1 dag.
Minister Dijsselbloem gaf aan dat “Too Big Too Fail” voor hem niet meer bestaat ook al is het de grootste bank van Europa. Met andere woorden, geen bail-out met belastinggeld, indien noodzakelijk.
Dit zijn slechts politieke opmerkingen en absoluut geen besluiten maar de reacties zijn heftig.

Stel; Bij een grote bank, zoals Deutsche Bank, is een financiële steunoperatie noodzakelijk en de politici kiezen voor een bail-in. Hoe Bankrekeninghouders zullen reageren bij een verlies van hun (deel)vermogen boven de € 100.000 is anybody’s guess.

Een ding is zeker, Bankrekeninghouders bij de kleinere banken stellen zich direct de volgende vraag;
Als een bail-in mogelijk is bij de grootste Europese bank, het vlaggenschip van Europa, hoe groot is dan de kans dat dit met mijn geld bij een veel kleinere bank gaat gebeuren?
Cijfers en fundamentele analyses tellen niet meer, alleen emoties spelen een rol. Bankrekeninghouders bij deze kleinere banken willen direct hun geld van de bank halen. De lange rijen wachtenden bij de Engelse Banken tijdens de laatste financiële crisis liggen nog vers in het geheugen.

Het gehele financiële systeem kan in zo’n situatie imploderen.

Zodra politici de chaos zien en deze bail-in beslissing terugdraaien, gaan er dan veel mensen naar hun bank om het geld terug te storten? Het vertrouwen is verdwenen, de geest is uit de fles en die gaat er de komende jaren niet meer in terug.

Een totale reset van het financiële systeem is dan noodzakelijk en de vraag is, hoe dat eruit komt te zien.


0 reacties