Afschaffen contant geld; Welke consequenties heeft dit voor ons?

1/11/2017 5:13:09 PM Richard van Tongeren 0 comment

Het proces voor het afschaffen van contant geld is onomkeerbaar. Evenals de trend dat er van iedereen steeds meer gegevens verzameld worden. Gaan we toch de kant op zoals beschreven in het boek “1984” van George Orwell gepubliceerd in 1949?. “Big Brother is watching you”.

Futuroloog Alvin Toffler beschrijft in 1990 in zijn boek “De nieuwe machtselite” een verschuiving van de macht. Niet langer zijn fysiek geweld en rijkdom doorslaggevend voor het hebben van macht maar het beschikken over gegevens, informatie en daarmee kennis wordt bepalend.

Ondanks het feit dat deze trends onomkeerbaar zijn is het toch goed om eens stil te staan bij deze veranderende wereld, hoe we heel anders zijn gaan denken over onze privacy en wat de consequenties hiervan zijn voor ons allen.

Wat is er veel veranderd sinds de introductie van de privacy wetgeving.
Na het invoeren van de wet op de bescherming persoonsgegevens werd men een beetje panisch over het omgaan met privé gegevens. Een paar voorbeelden;
• Als een automobilist wegreed bij een tankstation zonder te betalen, dus diefstal, dan was het voor de pomphouder praktisch onmogelijk om op een eenvoudige manier achter de identiteit van de dief te komen
• Bij de introductie van de bonuskaart moest AH plechtig beloven dat er geen gebruik werd gemaakt van de aankoopinformatie van de klant
• In de IT-wereld moesten persoonsgegevens verwijderd worden uit de testbestanden zodat IT’ers niet konden zien over welke klanten het ging
• Alleen van mensen in de gevangenis werd de post geopend en gelezen 

De laatste jaren is privacy klaarblijkelijk steeds minder belangrijk;
• De overheid had 7 jaar geleden een mooie actie om de files tijdens de spitsuren te verminderen. Iedere dag dat men buiten de spitsuren ging rijden leverde geld op. Het aanmelden was heel simpel. Je kreeg ongevraagd een brief thuis met daarin de tekst: "er is geconstateerd dat U minimaal 4 dagen p/week tijdens de spitsuren tussen A en B rijdt dus wilt U met deze actie mee doen".
• AH stuurt nu iedere week een mail met persoonlijke bonus aanbiedingen of je een bepaald product nog een keertje wilt proberen
• Inbrekers hoeven niet langer de overlijdensadvertenties door te pluizen om erachter te komen op welke dag een begrafenis is zodat men weet dat er op dat moment niemand thuis is. Op Facebook is makkelijk na te gaan wanneer gezinnen een paar weken aan het zwembad in een ver oord liggen.
• Bij elektronisch betalen worden alle gegevens vastgelegd, met name de jongere generatie maakt hier volop gebruik van
• Het gemak van de OV kaart betekent wel dat bekend is waar en wanneer iemand ergens was.
• Camera’s in de steden houden ook een oogje in het zeil.

Contant geld.
Tot nu toe is het vanzelfsprekend dat men kan beschikken over contant geld. Het heeft zijn voordelen;
• Als banken negatieve rente gaan heffen dan haal je het geld van de bank. Dit bespaart het betalen van rente aan de bank. Je vermogen blijft in ieder geval intact.
• Het betalen met contant geld geeft een stukje vrijheid, niemand weet waar en wat je gekocht hebt.
• Geven van fooi of het direct betalen van artikelen bij de verkoop tussen particulieren is heel eenvoudig. Pinautomaten zijn niet nodig.
• Vooral voor ouderen die problemen hebben met de nieuwste technologieën is contant geld makkelijk
• Ouderen die de buren geld meegeven om boodschappen te doen. Pinpas meegeven levert nogal eens fraude op.
• Op de kerstmarkten in Duitsland krijg je de €1 borg terug bij inlevering van de mooie wijnbeker. Smaakt lekkerder dan uit een plastic bekertje. Zelfs in Nederland met vele internet gebruikers zijn er nog steeds 1 miljoen mensen die hun belastingaangifte doen met de blauwe envelop en niet elektronisch.

De argumentatie voor het afschaffen van contant geld is;
• De hoge kosten voor het in omloop houden van Contant geld. Echter, een kleine winkelier is nu al minimaal € 50 p/maand kwijt aan de kosten van pinbetalingen.
• Verminderen criminaliteit. Bij hoeveel overvallen en diefstallen gaat het om contant geld? Is het stelen van auto’s, sieraden en luxe artikelen straks niet meer interessant?
• Bestrijden van terrorisme. Wat is het verband met contant geld?

Mogelijk andere belangrijk redenen voor het afschaffen van contant geld.
Het elimineren van contant geld is een wereldwijde trend. Misschien zijn hier op de G20 bijeenkomsten tussen regeringsleiders onderlinge afspraken over gemaakt. Maar waarom is dit klaarblijkelijk zo belangrijk?

Kan het zijn dat het soms te maken heeft met de volgende argumenten: 
• Uitbannen van zwart geld. Door de hoge staatsschulden en de jaarlijkse grote overheidstekorten is er een wereldwijde trend van regeringen in de jacht op geld om iedereen voor iedere mogelijke €, $, Yen te kunnen belasten. Het elimineren van contant geld en het uitwisselen van informatie tussen alle landen is hier een uitstekende mogelijkheid toe.
• Voorkomen van een bankrun. Als spaarders het vermoeden hebben dat hun bank financieel in de problemen zit hoe kunnen zij dan nog snel hun geld van de bank halen? Door de nieuwe wetgeving (bail-in) kunnen spaarders tenslotte hun (spaar)geld boven de € 100.000 kwijt raken indien hun bank financieel in de problemen komt. Voordat deze wetgeving er was sprong de Staat (bail-out) met belastinggeld bij. (Bijvoorbeeld in het geval van ABNAMRO en SNSReaal).
• De rente op spaargeld ligt nu rond de 0,25%. Als de bank straks zelfs negatieve rente gaat hanteren, de spaarder gaat de bank rente betalen over het spaarsaldo in plaats van andersom, dan is het lucratief om het spaargeld van de bank te halen zodat het vermogen in ieder geval gelijk blijft. Dit is onmogelijk als er geen contant geld is want waar ga je met het spaarsaldo naartoe?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om contant geld volledig uit te bannen. Er zijn slechts 2 mogelijkheden om aankopen direct te betalen n.l;
1. Met contant geld
2. Met een creditcard of pinpas. Dit vereist echter dure pinautomaten hetgeen bijvoorbeeld Particulieren niet hebben.

Indien men via een elektronische overboeking van een rekening naar een andere rekening een aankoop wil betalen dan duurt dit 1-3 dagen. Dit is dus geen optie, want wie verkoopt iets en gaat vervolgens afwachten wanneer het geld overgemaakt wordt of dat er überhaupt wel betaald wordt.

Vandaar dat men achter de schermen binnen SEPA, Single European Payments Area, druk bezig is om vanaf november 2017 het elektronisch overboeken tussen rekeningen real-time mogelijk te maken. Met andere woorden, als je iets koopt en het geld van je rekening overmaakt, dan heeft de verkoper het direct op zijn rekening staan. Dit is een majeure doch noodzakelijke stap voor het afschaffen van contant geld.

 

 


0 reacties